Stuur ons een e-mail
Home Home
Naar de homepagina
Stuur ons een e-mail

ZH opname info patiënt


Voorbereiding: wat meebrengen?

Gelieve de volgende documenten mee te brengen voor de inschrijving:
 • Uw (elektronische) identiteitskaart of verblijfspas
 • Pasje van uw hospitalisatieverzekering
 • De naam en het adres van uw huisarts
 • Naam en telefoonnummer van minimaal 2 personen die wij eventueel kunnen contacteren tijdens uw verblijf
 • Bij een arbeidsongeval: 
  *   Datum van ongeval
  *   Naam en adres van de verzekeringsinstelling
  *   Naam en adres van de werkgever
  *   Het polisnummer en dossiernummer van de verzekering evenals het document van de                      verzekering waaruit blijkt dat de verzekering de kosten dekt
 • Indien u niet aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds:
  *   Een Europese verzekeringskaart of het document E112/S2 of een garantieverklaring van uw                  verzekering
  *   Indien u verzekerd bent bij CZ-Nederland: CZ-pas, verwijsbrief dokter en goedgekeurde                    machtiging (indien van toepassing)
Wat meebrengen van persoonlijke spullen?
 • Toiletgerief: washandjes, handdoeken (waarvan minstens één grote badhanddoek), zeep, shampoo, douchegel, haarborstel, kam, tandenborstel, tandpasta en scheerapparaatToiletgerei.jpeg
 • Ondergoed, kamerjas en pantoffels (antislip en gesloten), warme sokken, nachtkleding, gemakkelijke dagkleding (bv. jogging, legging) en stevige schoenen zijn tevens gewenst in geval van revalidatie
 • Bril of lenzen, hoorapparaat 
 • Wandelstok, krukken, looprek of andere hulpstukken
 • Schrijfgerief, literatuur 
 • Speciale kousen ter preventie van embolie of trombose, indien nodig
U brengt best geen waardevolle voorwerpen mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor de schade ten gevolge van verlies of diefstal. U heeft ook de mogelijkheid om een kluisje te huren. Hiervoor wordt enkel een waarborg gevraagd. Deze waarborg krijgt men terug bij inlevering van de sleutel van het kluisje. 

Uit veiligheidsoverwegingen (risico op kortsluiting of brandgevaar) is het enkel toegestaan om de volgende elektrische toestellen mee te brengen: 
 • GSM
 • Laptop, tablet
 • Scheerapparaat
 • Elektrische tandenborstel 
 • Wekkerradio 
U neemt als patiënt deze elektrische toestellen mee op eigen risico. Het ziekenhuis is op geen enkele manier verantwoordelijk bij verlies of beschadiging. 

Overige elektrische toestellen zoals waterkoker, koffiezetapparaat, minikoelkast, ... zijn verboden. 
Niet-toegelaten toestellen dient u zo spoedig mogelijk terug mee te geven met bezoekers. Indien dit niet mogelijk is, worden toestellen elders in het ziekenhuis opgeslagen in afwachting van uw ontslag uit het ziekenhuis. 

Wat meebrengen voor uw medische verzorging?
 • Medische documenten: bloeduitslagen, röntgenfoto's, elektrocardiogram (hartonderzoek), eventueel de verwijsbrief van uw huisarts of specialist
 • Een lijst van de medicijnen die u momenteel gebruikt: zowel voorgeschreven als niet-voorgeschreven medicatie
 • Uw thuismedicatie (in de originele verpakking), een gedetailleerd medicatie-overzicht van uw huisarts
 • Attesten van goedkeuring voor medicatie
 • Uw bloedgroepkaart
 • Beschrijving van een eventueel dieet
Verdere toelichting met betrekking tot de medicatie

Alle geneesmiddelen die nodig zijn voor de behandeling tijdens een ziekenhuisopname worden afgeleverd door de ziekenhuisapotheek. Bij opname brengt u uw geneesmiddelen (in de originele verpakking) mee naar het ziekenhuis, zodat er een overzicht gemaakt kan worden van de geneesmiddelen die u thuis inneemt. In uitzonderlijke gevallen kunnen persoonlijke geneesmiddelen verder gebruikt worden tijdens uw opname. Dit nemen we persoonlijk met u, en in overleg met uw behandelende arts, door tijdens uw opnamegesprek op de verpleegafdeling. 

Wie verwittigen?

U dient zelf de volgende diensten te verwittigen? Wie verwittigen.jpeg
 • Uw verzekeringsmaatschappij
 • Uw ziekenfonds als het om een ongeval gaat
Het ziekenhuis verwittigt 
 • Uw ziekenfonds
 • Uw huisarts 

Inschrijving

Gelieve u op de dag van uw opname minimaal 15 minuten voor uw afspraak aan te melden bij het onthaal( dienst inschrijvingen) in de centrale inkomhal van het ziekenhuis. Bij opname dient u een opnameverklaring te ondertekenen. Dit is een wettelijk document dat belangrijke informatie bevat over de keuze van de arts, het kamertype en de financiële gevolgen daarvan. Meer informatie hierover vindt u in de rubriek "Financiële informatie". 

Na inschrijving begeeft u zich naar de afdeling waar u zal verblijven. De hoofdverpleegkundige of verantwoordelijke verpleegkundige zal u verder wegwijs maken op de verpleegafdeling. 

In het kader van patiëntveiligheid krijgt u bij opname op de afdeling een identificatiebandje om uw pols. Controleer zelf de gegevens zoals uw naam en geboortedatum. Het is van groot belang dat u altijd uw identificatiebandje draagt. Zo weet elke medewerker steeds wie u bent. 

Vertrek: u mag naar huis

Uw behandelende arts laat u tijdig weten wanneer u ontslagen wordt. De verpleegkundige vertelt u om hoe laat u mag vertrekken en zorgt voor de administratieve afhandeling van uw vertrek. 

Kijk voor uw vertrekt na of u niets vergeten bent (waardevolle voorwerpen in uw kluisje, meegebrachte RX-opnames, medicatie en/of medicatievoorschriften, ...). 
Bewaar zorgvuldig alle documenten die u meekrijgt bij uw vertrek. 

Vergeet ook niet (indien van toepassing) de afstandsbediening van de TV en de sleutel van het kluisje in te leveren bij het onthaal. Bij inlevering krijgt u de waarborg, die u betaald heeft bij opname, terug. 

Gelieve ook het patiënttevredenheidsformulier in te vullen. Uw feedback is belangrijk omdat het ziekenhuis ernaar streeft om de kwaliteit van de zorg continu te verbeteren. 

Nazorg

De verantwoordelijke verpleegkundige of uw arts geeft u de nodige uitleg over het te volgen medicatieschema en eventueel dieet, of u terug op raadpleging moet komen, en andere nazorg. Aarzel niet om meer informatie te vragen aan uw arts of aan de verpleging als er iets niet duidelijk is. 

Medicatie

Een ziekenhuisapotheek mag slechts een beperkte hoeveelheid medicatie meegeven voor thuis. Zorg er dus voor dat u weet welke medicatie u thuis verder moet nemen. 
Uw behandelende arts zal u hiervoor een voorschrift bezorgen ofwel verwijst hij/zij u door naar uw huisarts voor verdere opvolging. 

Uw huisarts

Uw behandelende arts brengt uw huisarts op de hoogte van uw vertrekt uit het ziekenhuis. Hij krijgt een medisch verslag met daarin de gegevens van de behandeling en informatie over de eventuele nazorg. 

Factuur

U moet niets betalen als u het ziekenhuis verlaat. U ontvangt de factuur enige tijd na uw verblijf. De rekening wordt zowel naar u als naar uw ziekenfonds gestuurd. 
De ziekenhuisfactuur dient ook als formulier voor het bekomen van een vergoeding van uw hospitalisatieverzekering. Voor sommige hospitalisatieverzekeringen heeft het ziekenhuis een overeenkomst met de verzekeringsmaatschappij. In dat geval wordt de factuur rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd.